Zakosztuj w Poznaniu – smaki Wielkopolski!

Potrawy regionalne to jedna z najważniejszych atrakcji turystycznych. Pyry z gzikiem, rogale świętomarcińskie, szare kluchy ze skrzyczkami, ślepe ryby – to tylko kilka spośród bogatej oferty specjałów regionu!

Coraz chętniej wybieramy się w Polskę, aby poznać lokalne smaki. W przerwie między zwiedzaniem czy korzystaniem z atrakcji, kosztujemy tradycyjnych potraw. Wielkopolska słynie m.in. z pyr z gzikiem, czyli ziemniaków z twarogiem. Niby banalne połączenie, ale ziemniaki smakują tu inaczej, podobnie jak świeży twaróg doprawiony cebulką, szczypiorkiem, oliwą, pieprzem, solą i ew. ziołami. Ziemniak zresztą króluje w Wielkopolsce – często jada się tu np. szare kluchy ze skrzyczkami, czyli skwarkami.

Wielkopolska kuchnia czerpie też inspiracje z niemieckich smaków – dania są proste, ale sycące i pożywne. Kolejnym popisowym daniem jest znakomicie przyrządzana kaczka – bardzo popularne mięso na tych terenach. Najpierw podsmaża się ją na smalcu, a później gotuje na wolnym ogniu. Serwowana jest zwykle z modrą kapustą i pyzą drożdżową.

Słynne są też nóżki wieprzowe w galarecie, czyli tzw. galart. Posiekane mięso wieprzowe z dodatkiem warzyw zalewa się bulionem z żelatyną. Warto skusić się także na ślepe ryby… które nie mają wiele wspólnego z rybami. Jest to zupa – oczywiście ziemniaczana! Jej nazwa wzięła się stąd, że dawniej gotowano ją bez mięsa, czyli bez oczek tłuszczu, choć obecnie odchodzi się od tej tradycji…

Dodaj komentarz