Poznań i kuchnia regionalna

Kuchnia wielopolska aż kipi od smaków i wspaniałych potraw. Ma swoich zwolenników w całym kraju, nie tylko województwie. Chcecie się przekonać, dlaczego?
Często celem naszych podróży są nie tylko zabytki, atrakcje i widoki, ale także dania odwołujące się do tradycji. Aby poznać atmosferę danego miejsca także zmysłem smaku, często trzeba wykazać się otwartością i odwagą. Kuchnia stanowi mianowicie część historii i kultury danego miejsca. Jest ważnym elementem w poznawaniu miejsc.
Liczne restauracje i knajpeczki mieszczące się w Poznaniu chętnie serwują dania zainspirowane tradycyjnymi smakami. Dzięki temu można doświadczać wielkopolskich smaków na kilka sposobów – jedni gotują według starodawnych receptur, inni lubią modyfikować przepisy. A co konkretnie warto zamówić?
Jedną z najpopularniejszych zup z tego regionu są ślepe ryby – warto jednak wiedzieć, że danie to nie zawiera ryb. Nie należy składać reklamacji! To gęsta i pożywna zupa z ziemniaków. Innym smakołykiem jest czernina – zupa z krwią gęsią lub kaczą – do odważnych świat należy? Ponadto mieszkańcy uwielbiają treściwe potrawy – kluski, ziemniaki, placki czy pyzy to standard na danie główne lub dodatek do mięs.
Wielkopolskie potrawy są sycące i przypadną do gustu lubiącym zjeść tłusto – to jajecznica ze skwarkami, ser smażony, przecieruchy z kiszoną kapustą lub bigosem, golonka z grochem, kaszanka, pieczona kaczka, nawet salceson, a na deser np. faworki i słynne rogale świętomarcińskie.
(Kkw)

Dodaj komentarz