Ziemniak – symbol kuchni wielkopolskiej?

Potrawy najczęściej serwowane w Poznaniu to m.in. przecieruchy, golonka z kapustą czy placki. Króluje jednak ziemniak serwowany na wiele sposobów. Jakich?
Bez ziemniaków nie ma obiadu – tak twierdzi większość mieszkańców Wielkopolski, ale i Polaków w ogóle. Ziemniaki odegrały bardzo istotną rolę na całym świecie, ale gdy trafiły w XVI wieku do Europy musiały długo czekać, aż je doceniono. W XVI i XVII wieku najpopularniejsze były ich… białe kwiaty. Chętnie przypinali je sobie możni czy kościelni dostojnicy.
Jednak w czasie wojen to one wielokrotnie uratowały ludność przed śmiercią. Potem ich popularność już tylko rosła, a zwyczajny ziemniak stał się ważnym symbolem. Gospodynie nie tylko go gotowały, ale wymyślały ciekawe potrawy – np. placki. Udowadniały, że ziemniak to nie tylko ugotowane w czystej postaci warzywo, zapełniacz.
Będąc w Wielkopolsce, trzeba zamówić choć raz pyry z gzikiem – ziemniaki z twarożkiem z dodatkami cebuli, szczypiorku, czosnku i innych przypraw oraz śmietany. Niby banalne, ale jakże smaczne! Ziemniak w tej części kraju smakuje wyjątkowo. Ponadto warto zamówić szagówki, czyli kluski z ziemniaków, szare kluski – przygotowywane z surowych kartofli, pyzy z mięsem, plyndze z gulaszem. Są one także dodatkiem do wielu mięs oraz zup – do golonki, gęsi itd. Obecnie nastała moda, aby nieco unowocześnić kuchnię wielkopolską, ale ziemniak i tak będzie zajmował w niej zaszczytne miejsce.
(Kkw)

Dodaj komentarz