Co zjeść w Poznaniu?

Jeśli odwiedzasz Poznań, wybierz się koniecznie na obiad regionalny! Stolica Wielkopolski słynie z wielu dań, m.in. na bazie ziemniaków. Jest treściwa i pożywna, niekoniecznie kaloryczna, ale zarazem warta spróbowania!

Kuchnia wielkopolska charakteryzuje się dużą różnorodnością. Warto skusić się na wiele potraw, nie licząc ich wartości kalorycznej. Gdziekolwiek jesteś, poznawaj lokalne tradycje, w tym smaki i produkty.

Restauracje poznańskie chętnie prezentują regionalne dania – nawet nowoczesne potrawy czerpią z kulinarnych tradycji! Tradycje wielkopolskie to nie tylko rogale świętomarcińskie! Koniecznie skosztuj m.in. pyrów z gzikiem, czyli ziemniaków w mundurkach z twarogiem, śmietaną, szczypiorkiem i cebulą.

Dla odważnych zaś wyzwaniem będzie czernina – ciemna zupa przyrządzana na bazie podrobów, z krwią i owocami suszonymi. Połączenie szokujące, ale amatorów tejże zupy nie brakuje!

Prostą potrawą zaś są szare kluski ze skwarkami. Danie bardzo łatwe, dostępne niemal w każdej restauracji regionalnej. Świetnie komponują się z kiszoną kapustą. Do równie popularnych dań należą też nóżki wieprzowe w galarecie, kotlety mielone, kapusta kiszona z ziemniakami, a także kaczka. Najpierw smaży się ją na smalcu, a następnie gotuje. Serwuje się ja zaś z pyzami i – dla odmiany – modrą kapustą.
(KKW / Fot. Pixabay/cc0)

Dodaj komentarz