Kuchnia
-
Drugie życie poznańskiej patelni
Nie wyrzucaj garnków, patelni czy woków. Sprzęt AGD nie musi zawsze wymagać wymiany na nowy. Można go naprawić poprzez regenerację powłok gastronomicznych. Dzięki temu będzie użytkowany w restauracji przez długi czas i przyczyni się do wypracowania oszczędności.
-
Aplikacja kulinarna Poznania gotowa!
Gdzie zjeść w Poznaniu? Trzeba przyznać, że jest w czym wybierać i może być problem z decyzją. Nowa aplikacja kulinarna przyjdzie Wam z pomocą – jest bezpłatna i obejmuje aż 150 opisów lokali.
-
Co zjeść w Poznaniu?
Jeśli odwiedzasz Poznań, wybierz się koniecznie na obiad regionalny! Stolica Wielkopolski słynie z wielu dań, m.in. na bazie ziemniaków. Jest treściwa i pożywna, niekoniecznie kaloryczna, ale zarazem warta spróbowania!
-
Ziemniak – symbol kuchni wielkopolskiej?
Potrawy najczęściej serwowane w Poznaniu to m.in. przecieruchy, golonka z kapustą czy placki. Króluje jednak ziemniak serwowany na wiele sposobów. Jakich? Bez ziemniaków nie ma obiadu – tak twierdzi większość mieszkańców Wielkopolski, ale i Polaków w ogóle. Ziemniaki odegrały bardzo istotną rolę na całym świecie, ale gdy trafiły w XVI wieku do Europy musiały długo czekać, aż je doceniono. W XVI i XVII wieku najpopularniejsze były ich… białe kwiaty. Chętnie przypinali je sobie możni czy kościelni dostojnicy. Jednak w czasie wojen to one wielokrotnie uratowały ludność przed śmiercią. Potem ich popularność już tylko rosła, a zwyczajny ziemniak stał się ważnym symbolem. Gospodynie nie tylko go gotowały, ale wymyślały ciekawe potrawy…