Drugie życie poznańskiej patelni
Kuchnia

Drugie życie poznańskiej patelni

Nie wyrzucaj garnków, patelni czy woków. Sprzęt AGD nie musi zawsze wymagać wymiany na nowy. Można go naprawić poprzez regenerację powłok gastronomicznych. Dzięki temu będzie użytkowany w restauracji przez długi czas i przyczyni się do wypracowania oszczędności. Przekonaj się, na czym polega renowacja powłok sprzętu gastronomicznego i jakie niesie ze sobą zalety dla Twojego biznesu.

Naprawa powłok gastronomicznych zamiast zakupu nowego sprzętu

Zużyte powłoki gastronomiczne nie mogą być dłużej użytkowane ze względu na ich szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Uszkodzone powłoki sprzyjają też przypalaniu się potraw. Na zniszczonej patelni tłuszcz nagrzewa się szybciej. Poza tym z niektórych patelni, woków i garnków mogą wydobywać się szkodliwe związki, które przenikają do potraw i do organizmu. Jeżeli patelnia dymi, od razu zestaw ją z ognia i wylej spalony tłuszcz. Taki sprzęt gastronomiczny nie nadaje się do ponownego zastosowania.

Wiąże się to z koniecznością ich wymiany na nowe i pełnowartościowe. Innym, znacznie tańszym, rozwiązaniem jest ich renowacja. Naprawa sprawi, że patelnie czy garnki będą dłużej nadawać się do użytkowania w profesjonalnej czy domowej kuchni. Naprawa zużytego sprzętu to również bardzo opłacalna inwestycja, pozwalająca zaoszczędzić na zakupie nowego wyposażenia.

Pamiętaj też, by wybierać jedynie patelnie teflonowe wysokiej jakości. W przypadku tańszych odpowiednich powłoka może okazać się jedynie imitacją teflonu, a do jej zużycia dojdzie zapewne znacznie szybciej, już po kilkunastu zastosowaniach.

Renowacja powłok gastronomicznych – ratunek dla sprzętu gastronomicznego

Zabieg renowacji powłok gastronomicznych zlecisz m.in. polskiej firmie NelviGastro, która ma w ofercie wiele rodzajów powłok. Profesjonalne powłoki z serii Vitaflon® cechują się dłuższą żywotnością i wysoką wytrzymałością mechaniczną. Pozwolą znacznie wydłużyć użytkowanie wybranego sprzętu gastronomicznego, który jest powszechnie i intensywnie użytkowany w restauracji, barze czy innym lokalu gastronomicznym.

Firma przeprowadza kompleksowy proces renowacji powłok gastronomicznych, a następnie kontrolę jakości sprzętu. Odpowiednio zregenerowana powłoka stanie się w pełni gotowa do ponownego użytkowania, aż jej powłoki nie zużyją się ponownie. Sprzęt można regenerować kilka razy – zależy to od jego producenta, jakości i wytrzymałości.

Możliwość komentowania Drugie życie poznańskiej patelni została wyłączona